Urban and Rural Planning Associates: planning, architecture, landscape

Driftwood House

The site originally comprised a bungalow and a detached garage to the rear with a store under.  The dwelling had been extended in a haphazard manner over the years. Our client sought to convert and extend the garage and to replace the original bungalow to provide two separate dwellings.

The site is very steep, sitting on a hillside, and originally only had pedestrian access from the road below. The proposed scheme was put forward to the Council in two phases; firstly to convert the garage and then to replace the bungalow.

We worked closely with a structural engineer to ensure that the site design took into account the retention of the land behind. Both dwellings were designed with views over the river.  Glazing was maximised without detracting from the sensitive design to blend in well with the surrounding area.

The garage conversion with two winged extensions provided a two bedroom property with views down the estuary, which was sold separately to fund the main replacement dwelling project below. The replacement dwelling is a timber framed building finished with horizontal cladding with varying height gable ends and balconies. A large terrace accessed from the open plan living space on the ground floor was constructed over the double garage below with an electrically operated vehicle turn table.

A detailed landscaping scheme was prepared by our landscape architects, including retained stone lawned paved terraces providing seating and recreational areas with views of the river.

SERVICES : planning - architecture - landscape